Gjenbruk på teaterturné

Har du donert klær til Fretex i det siste? Da kan det hende dine gamle klær blir med Kvääniteatteri på turné!
Illustrasjonsbilde for forestillingen om Buffy By
Fotograf: Caroline Roka. Grafisk design: Sara Maria Maliniemi Lindbach.

26. oktober er det nemlig duket for premiere på familieforestillingen Buffy By, og alle kostymene har teateret funnet på Fretex.

– Det er ikke bare enkeltpersoner som bør kjøpe brukt, tvert imot! Kulturintuisjoner bør være gode eksempler for folk. Vi må sette bærekraft øverst på agendaen, sier teatersjef Frank Jørstad.

Det nyetablerte minoritetsteateret Kvääniteatteri har dratt til Fretex for å finne kostymene til det nye stykket Buffy By, og oppmuntrer nå andre teater og kulturinstitusjoner til å gjøre det samme. Det er et enkelt og fint tiltak som kan ha store ringvirkninger, mener teatersjefen.

Lar seg inspirere av Fretex

Brukte klær på stativ

I Norge blir vi flinkere og flinkere til å kjøpe brukt og til å donere brukte klær. Det er bra for miljøet og for samfunnet. I fjor mottok Fretex over 13 tonn tekstil, og nesten 2000 mennesker fikk jobb eller startet utdanning ved hjelp av Fretex. Dine gamle klær bidrar altså til et mer bærekraftig samfunn, da salget av brukte varer på Fretex bidrar til Frelsesarmeen sitt sosiale arbeid for folk som har det vanskelig.

Det viktige arbeidet Fretex gjør har ikke gått ubemerket hen i minoritetsteateret Kvääniteatteri. Så da Buffy By – basert på den prisbelønte serien til Ingeborg Arvola – skulle produseres, var det naturlig å tenke Fretex.

Teatersjef Frank Jørstad mener teater også må ta ansvar for miljøet. Å kjøpe brukt er derfor et naturlig valg.

– Å kjøpe kostymer fra Fretex passer den kunstneriske ideen til teateret og vårt ønske om å prioritere gjenbruk. Teateret skal prioritere bærekraft, og arbeidet Fretex gjør er veldig viktig.

Fretex synes også at Kvääniteatteris dedikasjon til gjenbruk i stykket Buffy By er fint.

– På denne måten viser Kvääniteatteri vei til et mer bærekraftig forbruk. Vi i Fretex vil også oppfordre publikum til å velge gjenbruksklær når de skal gå på forestillingen!

En spennende utfordring

Bilde av kostymekonsulent som leter gjennom klesstativer på Fretex

Stylist, kostymedesigner og tv-personlighet Cårejånni Enderud står for kostymene til forestillingen Buffy By. Enderud er glad for at teateret har valgt å finne kostymene sine på Fretex, og synes brukte klær byr på spennende utfordringer og muligheter.

– Med brukte klær finner man ikke akkurat det man har sett for seg, og størrelsene er veldig begrenset. Derfor må man være mer kreativ, og la seg inspirere av selve jakten, noe jeg synes er veldig gøy. Dessuten har klærne hos Fretex sin egen historie, noe som gjør kostymene unike og autentiske.

For teatersjef Frank Jørstad er klærne imidlertid bare én del av puslespillet.

– Vi tenker gjenbruk i alt vi lager av scenografi, kostymer og rekvisitter. Som en innkjøper og samarbeidspartner er vi rett og slett opptatt av bærekraft.

Bærekraft i alle ledd

Det å ikke ha et teaterhus er et annet viktig miljøvalg Kvääniteatteri har gjort. Byggebransjen er en av bransjene med størst CO2 utslipp i Norge, og et nybygg vil etterlate seg et stort karbonavtrykk. Det ønsker ikke teatersjef Frank Jørstad å bidra til.

– Vi skal være et teater uten hus, og vi skal øve der hvor det er mest praktisk. For Buffy By samarbeider vi med Riksteateret. De har både plass og gode ressurspersoner som kan bidra til å løfte forestillingen. Dessuten er det en bærekraftig løsning som lar oss dra nytte av de ressursene vi har i teaterindustrien i Norge.

I tillegg til å kjøpe brukt ønsker Kvääniteatteri å elektrifisere turnéene sine med el-transport. Teateret møtes ofte over nett for å minimere antall reiser til fysiske møter, og planlegger prøvene sine med tanke på hvor det er mest økonomisk og bærekraftig.

Vil være et forbilde

Jørstad mener at Kvääniteatteris valg av bærekraftige løsninger kan inspirere andre til å gjøre det samme. Det å velge kostymer fra Fretex er én viktig måte å vise verdien av gjenbruk til et større publikum.

– Vi ønsker å være et kreativt knutepunkt for næringslivet der vi bruker kunstnerisk kraft for å støtte industri og næringsliv i å lykkes med bærekraftsmålene. Vi håper å kunne stå for en positiv utvikling med søkelys på gjenbruk og grønne valg.

Tekst og bilder:
Elisabeth Andrea Seppola Simonsen, Kvääniteatteri

 

Mer Aijankohthainen / Aktuelt

 • Aktuelt
 • Arena

Ledig stilling som produksjonsleder/ inspisient

 • Aktuelt

Gjenbruk på teaterturné

 • Aktuelt

Refleksjoner etter ett-årsdagen!

 • Aktuelt

Kvääniteatteri er stiftet som eget selskap!

 • Forestillinger

Billettene til urpremieren er lagt ut!

 • Aktuelt
 • Amatør

Kyläpeli 2022 arrangeres 11.-13. august

 • Aktuelt

Oppstart av EU-prosjekt

 • Aktuelt

Hva tar vi med oss fra møtet med KUD?

 • Arena

Klart for innmelding til kvääniteatteri.no!

 • Aktuelt

Tilskudd fra Unesco til språkprosjekt

 • Forestillinger

Hva er den kvenske rytmen?

 • Arena

Teatersjefen takker alle som deltok!

 • Aktuelt

Samarbeidsavtale med Samovarteateret

 • Barn

Ny barneforestilling i Vadsø

 • Amatør

Takk til dere som bidro til Kyläpeli 2021!

 • Aktuelt

Med Kvääniteatteri til Helsingfors

 • Forestillinger

Sceneteksten tar form

 • Arena

Samfunnsløftet støtter kvenske talenter!

 • Arena

Digital arena for kvenske kunstnere